احیای صنایع کوچک
- شناسه خبر: 3384
- تاریخ و زمان ارسال: 29 شهریور 1401 ساعت 09:43
- بازدید : 112
- نویسنده: محمد بروغنی
بیتوجهی به صنایع کوچک و متوسط سبب شد که طی یک دهه گذشته بیش از 2 هزار و 700 واحد صنعتی با افت شدید تولید و تعطیلی مواجه شوند. سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در راستای تحقق اهداف سیاستگذار بخش صنعت درصدد شد تا به منظور حفظ اشتغال و توسعه و نوسازی صنایع کوچک با توسعه زیرساختها و بهبود وضعیت تامین مالی شرایط را برای رشد آنها فراهم کند. بر این اساس احصای مشکلات و چالشهای واحدهای صنعتی و کارگاهی در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت و سیاستهای حمایتی آغاز شد. گزارش ها نشان می دهد از سال گذشته بیش از 2 هزار واحد صنعتی که تعطیل شده بود، احیا شد و دوباره جان گرفت.
کاهش محدودیت برقی شهرکهای صنعتی
یکی از مشکلات صنایع کوچک و متوسط در تابستان سال گذشته قطعی گسترده و بدون اطلاع برق بود اما امسال این امر به حداقل رسیده است. از سال گذشته در ایجاد 91 پست برق مشارکت شد. از شهریور ۱۴۰۰ تا خرداد ۱۴۰۱ بالغ بر ۵۰ پست برق در شهرکهای صنعتی مصوب شد. بر اساس آمار بهدستآمده از واحدهای صنعتی ثبت شده در وزارت صنعت، معدن و تجارت، ۶۳۰ هزار صنعت فعال در کشور وجود دارد. بر این اساس از کل تعداد صنایع بزرگ و کوچک ثبت شده از یک واحد تراشکاری کوچک در یک مغازه گرفته تا یک واحد بزرگ تولید فولاد در کشور، ۵۸۰ هزار واحد اساساً بدون هیچ محدودیتی در مصرف برق در دوران فصل گرم نسبت به تولید خود ادامه دادند و میدهند. به معنای دیگر ۹۲ درصد از واحدهای صنعتی کشور در دوران فصل گرم بدون هیچ برنامه مدیریت مصرفی برق، به فعالیت ادامه میدهند.
در این راستا، از ۸ درصد واحدهای صنعتی کشور که برنامه مدیریت مصرف برق دارند، ۴۹ هزار ۵۵۸ واحد صنعتی در شهرکهای صنعتی کشور قرار دارند. این واحدهای صنعتی سال گذشته در بازه زمانی اوج بار بهصورت روزانه از ساعت ۱۱ ظهر تا ۹ شب به مدت ۱۰ ساعت با محدودیت مصرف برق مواجه بودند و عملاً تولید آنها در ۳ماهه اوج بار سال گذشته با محدودیت جدی مواجه شده بود.
بر این مبنا در سال جاری میزان محدودیت ارائه شده به این صنایع ۸۳ درصد نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرد. در همین راستا، یک تولیدکننده در شهرک صنعتی شمسآباد ضمن اشاره به نتایج برنامه وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق صنایع کشور گفت: با توجه به شرایط تأمین برق، میتوانم ادعا کنم حداقل در واحد صنعتی بنده که اتفاقاً به برق وابستگی شدیدی دارد، آثار منفی ناشی از محدودیت تأمین انرژی به صفر رسیده است.
همچنین برنامه ریزی شده تا با اختصاص تسهیلات و حمایت دولت نیروگاههای CHP ایجاد شود تا از سال آینده دیگر به همین میزان برق شهرهای صنعتی قطع نشود.
توسعه زیرساختها با هدف حمایت از صنایع کوچک
در زمینه زیرساختها ۱۷ هزار لیتر آب و ۱۱ هزار مگاوات برق در این شهرکها تأمین شده است. همچنین در ۲۶۵ تصفیه خانه واقع در ۲۰۶ شهرک صنعتی بالغ بر ۱۸۰ مترمکعب در روز فاضلاب صنعتی تصفیه میشود که به لحاظ شاخص زیست محیطی قابل اهمیت است. در حال حاضر ۷۵ درصد واحدهای داخل شهرکهای صنعتی تحت پوشش تصفیه خانه هستند.
علی رسولیان، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در این باره گفت: در طول یک سال گذشته با وجود تورم بالا، میزان آب تأمین شده حداقل ۵۰ درصد بیشتر از سال ۹۹ بوده و در اراضی تأمین شده در سال گذشته با افزودن بیش از ۷ هزار هکتار زمین نسبت به سال قبل رشد ۴ برابری داشتهایم. در سطح کشور در حال حاضر بیش از ۲۵ هزار هکتار زمین آماده واگذاری است و زیرساختهای لازم در نظر گرفته شده است.
یکی از مهمترین اقدامات سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در یکسال گذشته اصلاح اساسنامه سازمان توسط هیأت وزیران در بهمن سال گذشته است. بر این اساس در ۳۱ استان کشور شهرک صنفی تولیدی راه اندازی می شود. همچنین ایجاد شهرکهای دانش بنیان نیز از دیگر سازمان است. همچنین برای ۳۰ شهرک عمومی هم هدفگذاری و با ساتنا نیز تفاهم نامهای برای تأمین پنج هزار مگاوات انرژی خورشیدی به امضاء رسیده است.
در زمینه شرکتهای دانش بنیان نیز حمایتهای مؤثری (استقرار بدون مزایده، تسهیلات بانکی و مشوق در اختصاص زمین) از واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی صورت گرفت. بر این اساس شرکتهای شناسایی شده مستعد دانش بنیان تا پایان سال گذشته، یک هزار و ۶۳۳ واحد بوده که ۳۲۹ واحد از آن در سال گذشته انجام شد. همچنین برنامهریزی شده تا تعداد شهرکهای فناوری به ۵۰ مورد برسد.
در زمینه نرم افزاری نیز خدمات متعددی به صنایع مستقر در شهرکهای صنعتی ارائه میشود. ۵۷۹ شرکت مهندسین مشاور مستقر هستند تا به صنایع شهرکهای صنعتی، خدماتی از جمله بازاریابی، صادرات، مالیات و … ارائه دهند.
افزایش تمایل به سرمایه گذاری در شهرک های صنعتی
بهرهبرداری از شهرکها رشد خوبی را در طول یکی دو سال گذشته داشته است و بهخصوص در سال ۱۴۰۰ نزدیک به یک میلیون نفر به صورت مستقیم مشغول به کار هستند. گزارش ها نشان می دهد تقاضا برای زمین در شهرک های صنعتی افزایش داشته که این مساله نشان دهنده تمایل به افزایش سرمایهگذاری است.
در حال حاضر در ۸۴۷ شهرک صنعتی و ناحیه صنعتی ۴۹ هزار و ۵۰۰ واحد بهرهبردار وجود دارد. در سال ۱۴۰۰، یک هزار و ۴۳۱ واحد کارگاهی کوچک در سطح شهرکها و نواحی صنعتی کشور احداث شد و بر اساس اظهارات مقام های مسئول در سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، سال ۱۴۰۱ هم یک هزار و ۷۶۶ واحد کارگاهی در سطح شهرکهای صنعتی ایجاد می شود.